top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHjemmelaget or Homemade

Stopper du ullsokkene dine?

Lage, bruke, kaste. Flere og flere mener at vi ikke kan holde på slik lenger. Et begrep som har fått større oppslutning de siste årene er sirkulær økonomi. Produkter skal lages, brukes, gjenbrukes, repareres og så omdannes til nytt råmateriale.

Tanken er at ressursene kan utnyttes bedre enn det som er tilfellet i dag. Det handler om hvordan vi gjenbruker naturressurser, og om hvordan vi designer nye produkter: bærekraftige.

Sirkulær økonomi er noe vi vil høre mer om fremover.

-Det er en kombinasjon av at det er et behov for bedre ressursutnyttelse og utslippsreduksjon.

De handler om å holde produkter og materialer lengst mulig i livsløpet, og å maksimere verdien av dem når de er i bruk.

Dersom samfunnet skal utnytte ressursene bedre er det en prosess som strekker seg fra råvareprodusent til forbruker. Målet er å etablere en produktkjede der avfall ikke lenger finnes.


Så hva kan vi gjøre med gamle strikkeprodukter


Stopper du ullsokkene dine?

Det gjorde nemlig alltid bestemor. Hun strikket jo for så vidt sokkene selv også, og fikk nok et litt nærmere forhold til dem enn hva mange av dagens forbrukere gjør. Og kanskje det er der problemet ligger. Mangel på nærhet; å sette pris på det man har og ta vare på det.


De av oss som vokste opp på 80-tallet var vant til at mamma lappet hullene i buksene våre, sydde bursdagskjoler og strikket genserne selv. Ja, ja, kanskje ikke alle da.

I 2021 handler det om å ta vare på miljøet. Det bruk-og-kast-samfunnet vi lever i utfordrer oss til det ytterste til å være bevisste forbrukere og vite hvilke ting som eventuelt kan få forlenget levetid. God kvalitet må strikkeprodukter varer lengre. Svigerfar til min søster gjorde følgende da ullgenserne til gutta blei for små: Han klippet dem opp og sydde teppe av dem. Lite viste han at idag er dette teppe et kjært minne om og fra barndommen, som fortsatt varmer.
18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page