top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHjemmelaget or Homemade

Litt om garn sorter

Oppdatert: 25. okt. 2021

Merinoull-garn kommer fra merinosauen. Dette er et garn som isolerer veldig bra mot kulde, og vil derfor holde deg varm på kalde dager. Ullen absorberer fuktighet veldig bra, noe som gjør at den vil holde på varme selv om den er fuktig. Ullen stikker ikke eller klør, så den egner seg bra for baby- og barne-plagg.


Alpakkagarn kommer fra alpakkaen og er sterkere enn mohair og saueull, glatt som silke og mykere enn bomull. Alpakkaullen er en ull som, om den er høy kvalitet, ikke klør og har utrolig bra isoleringsegenskaper. Den holder til og med evnen for bra isolering, selv om den er våt!


Cashmere-garn kommer fra kasjmirgeita, og er et av de mest eksklusive og dyreste ull. Men det er ikke så rart, fordi ullen er inntil åtte ganger varmere enn saueull, og den klør ikke mot kroppen! Men hvorfor er den egentlig så dyr?? Vell. Saueull klippes fra en sau, mens for å få kasjmir ulla, må man gre frem de fineste fibrene som ligger i under pelsen til geita. For å få nok ull for en genser, trengs det fibre fra omtrent to geiter!


Mohair-garn kommer fra angorageita. Den er også en av verdens mest eksklusive fiber. Mohairfiberen er meget tynn og glatt, og den krymper ikke. Dette gjør at plagget klør mindre mot huden, noe som mange ønsker.

Bomullsgarn er et av de mest populære naturlige materialene som kommer fra bomulls-planten. Bomull er ganske slitesterk, og er meget behagelig å ha på seg. Dessverre, om bomullen blir våt, holder den ikke bra på varme. Angora-garn fra angorakaninen er noe av det mykeste man kan få om du skal strikke. Garnet er dessverre veldig vanskelig å spinne alene, derfor blir det spunnet som regel rundt andre fibertråder. Garnet gir et utrolig bra volum, med en glans som minnes om silke.

15 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page