top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHjemmelaget or Homemade

Hvorfor kles gutter i blått og jenter i rosa?

I gamledager hadde barn like klær, drevet av økonomiske hensyn. Spedbarn hadde som regel hvite klær fordi de tålte å bli vasket med kraftige vaskemidler, og da helst i form av kjoler, som gjorde det lettere å skifte på barnet. Med velstand dukket det opp andre hensyn, f.eks. markedsføring mot mer ressurssterke mennesker. Velstand gav marked for å kle barn i farger

Mennesker generelt foretrekker blått mest av alle fargene.

Dersom man bare solgte blå klær kunne nemlig guttebarn arve fra jentebarn, og motsatt. Ved å dyrke et skille mellom kjønnene, kunne man gi forbrukeren inntrykk av at man trengte to forskjellige farger. Med 50-50 sannsynlighet for å få gutt eller jente, økte man sannsynligheten for at forbrukeren trengte å kjøpe seg et nytt sett med baby- og barneklær ved å skille dem i to farger.

To farger selger dobbelt så mye klær


Det er veldig vanlig å spørre om eller være interessert i å vite om et barn er gutt eller jente. Med lik farge klær, måtte man stadig oppgi hvilket kjønn barnet var til alle man møtte. Blå og rosa løste et "problem"; "jeg vil slippe å gjenfortelle kjønnet på ungen min hele tiden"-problemet. Men det er altså ganske tilfeldig at vi endte opp med akkurat blått for gutter og rosa for jenter. Man har bare vært opptatt av å dele opp kjønnene i to forskjellige farger, for å kunne markedsføre og selge potensielt dobbelt så mye klær; hvilken farge man gav hvert kjønn var irrelevant. Man gjorde ikke dette for å dyrke kjønnsforskjeller, men for å selge mer klær, leker, osv. Den enkleste måten å få slutt på kjønnsdelte farger på barneprodukter – hvis man oppfatter dette som et reelt problem- er rett og slett å la være å kjøpe begge deler.

Men jeg tror nok blå og rosa klær har en lys fremtid, uansett hvor mye enkelte klager.
22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page