top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHjemmelaget or Homemade

Derfor har strikking noen fantastiske helsefordeler!

For mange er det terapi i å strikke og det er en god ting for folkehelsa, for det viser seg strikking har mange helsefordeler.


For garnelskere er det en nytelse i seg selv å være i kontakt med fiber og fantastiske farger. Kreativiteten stimuleres og lekre, brukervennlige kreasjoner skapes. Men i tillegg gir pinner og garn mellom hendene en rekke gevinster for kropp og sjel. Strikking kan blant annet dempe stress, det er bra for hukommelsen og det og kan minske smerteopplevelse


Her er helefordelene ved å strikking:


1. Du får lavere puls og blotrykk.

Alle som har forsøkt seg på å strikking vet at det er en veldig avslappende aktivitet, når man slapper av, synker også stressnivået i kroppen noe som medfører lavere blodtrykk.


2. Fingrene får trent seg

Det er alltid fascinerende å se på mennesker som behersker strikking Fingrene går som trommestikker, raskt og presist. Men du tenker kanskje ikke på at også fingrene har godt av bevegelse? Det har de! Denne aktiviteten motvirker stive ledd i fingrene. Det å gjøre ting med hendene aktiviserer hjernen på en annen måte enn for eksempel kontorarbeid.


3. Hjernen stimuleres.

Hele prosessen involverer telling, måling, tenking og regnestykker, man blir merkbart bedre i hoderegning dersom man strikker. Som regel tenker man ikke en gang over at man gjør alle disse tingene, men hjernen jobber på spreng; også den trenger trening!


4. Forebyggende for angst.

Alle som har en genuin interesse for strikking er kjent med lykkefølelsen det gir å starte på et nytt prosjekt og legge opp på pinnen med nytt garn. Så kommer roen og tilstedeværelsen som følger når man samler seg og konsentrert arbeider rytmisk med strikketøyet. Oppmerksomt nærvær eller mindfulness er en populær øvelse som går hånd i hånd med strikking

Aktivitet som innebærer begge hender krever stor hjernekapasitet, og gir mindre plass til andre problemer.

Uansett hvor kaotisk livet ser ut, kan man ha kontroll med strikketøyet.

Mennesker som sliter med angst eller depresjon burde absolutt begynne med disse aktivitetene. Som nevnt vil hjernen din jobbe på spreng med forskjellige prosesser under arbeidet, noe som gjør at det ikke er plass til de dårlige tankene samtidig.


5. Bedre hukommelse.

Det er mye å tenke på når du strikker. Du må for eksempel huske hvilke farge som kommer hvor og hvor mange rader som skal på plass. Disse «øvelsene» er med på å trene opp hukommelsen din.


6. Kan lindre smerter

Akkurat som med angst, så vil hjernen fokusere på andre ting når du bedriver hobbyen. Er du utsatt for smerter vil kroppen ha mindre fokus på å kjenne på disse smertene når du er opptatt med strikking. Den repeterende bevegelsen fremmer frigjøringen av beroligende serotonin, noe som løfter sinnstilstand og gir smertelindring.


7. Demper trangen til å spise godteri.

Det er ikke uvanlig å sitte med strikketøyet i sofaen, samtidig som man for eksempel ser på TV. Dette er en setting hvor svært mange av oss får lyst på noe godt å spise. Chips, godteri eller lignende. Men når hendene dine er opptatt med håndarbeidet, skal det være vanskeligere for hjernen å bli minnet på at denne settingen trenger noe godt. Både hjerne og hender er allerede fult opptatt!


8. Holder hjernen frisk.

Det er faktisk påvist gjennom studier at eldre mennesker som strikker, har mindre sjanse for å utvikle demens. Studien viser at mennesker mellom 70-90 år som strikker har en friskere hjerne enn mennesker på samme alder som ikke strikker.


9. Du gjør noe meningsfylt

Det å skape noe har alltid vært viktig for mennesker. Det å bruke tiden sin på noe nyttig kan ofte være en forutsetning for å ha det bra med seg selv.I en travel tid preget av at store krav på mange områder er strikking en god måte å skape aktivitet i sitt eget tempo. For alle dem som sliter kan det være et bra alternativ til helsehjelp både for egen del og andres. Dessuten er det miljøvennlig i en tid med stor forurensende tekstilproduksjon. Et strikkeplagg av god kvalitet varer – og varmer.


Husk at: « Strikking gir helse og lykke i hver maske»
247 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page